Double-click to start typing
Double-click to start typing
Double-click to start typing
Double-click to start typing
Double-click to start typing
Double-click to start typing

    Selo SENOKOS
Stara Planina- Opstina Dimitrovgrad

Click here to edit subtitle

Najnovije

*****13.05.2013.godine*****

Asfalt do Senokosa

Državni sekretar u Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Danilo Golubović i predsednik opštine Dimitrovgrad Nebojša Ivanov svečano su danas otvorili novoasfaltiranu deonicu od tri kilometra puta ka staroplaninskom selu Senokos, koje je od strane Svetske banke prepoznato kao jedan od tri centara za razvoj seoskog turizma na Staroj planini.

Državni sekretar Golubović kazao je da izgradnja ovog puta zajednički projekat Svetske banke i Ministarstva poljoprivrede.


- Zajednička naša želja je da razvijemo ruralna područja Srbije i da ona dobiju infrastrukturu koja će omogućiti da mladi ostanu na selu. Mi se nadamo da ćemo smoći snage da obezbedimo još 70 miliona dinara koliko je neophodno za asfaltiranje puta u celosti - kazao je Golubović.


- Ovo područje će u okviru programa ruralnog razvoja na kome radi naše Ministarstvo mislim da će ovaj kraj moći značajna sredstva da dobije, kako u delu investicija, tako i u delu organske proizvodnje jer ovaj kraj proizvodi odličnu hranu i to treba da iskoristi - dodao je on.


Prema rečima sekretara Mesne zajednice Senokos Vaska Todorova, asfaltiranje najgore deonice puta od regionalnog puta Pirot-Dimitrovgrad, preko Stare planine do Senokosa, od ogromnog značaja je za opstanak sela u kome ima pedesetak stanovnika.
 

- Ovo je veliki dan za nas i nadamo se da će država, opština pa i mi sami, smoći snage da se obezbedi novac za asfaltiranje kompletnog puta - kazao je Todorov.

 

Vrednost investicije iznosi 38 miliona dinara.***** 08.02.2013. godine*****

Iz stampe je izasla knjiga" Senokos-selo koje ne sme da nestane".Knjigu mozete kupiti kod autora Slobodana Sotirova i Georgi Zdravkova,kao i na sajmu knjiga koji se odrzava trenutno u Pirotu.

 *****24.12.2012.godine****

Uskoro iz stampe izlazi monografija o selu Senokos , pod nazivom :    "SENOKOS - selo koje ne sme da nestane". Autori monogrfije su Georgi Zdravkov i Slobodan Sotirov.

 

****05.10.2012.godine****

 

Predavanje Slavka Stojanova, naseg uvazenog astronoma "Fosili donje krede na Staroj planini", u organizaziji GEO-PAN-a, odrzano je u relativno maloj, ali vrlo prijatnoj knjizari Nublu u Novom Sadu.

Predavanje je bilo veoma interesantno. Slavko Stojanov je govorio polako, bez zurbe i gotovo tiho, tako da ga su ga i oni koji nisu usli u tajne istrazivanja fosila lako razumeli. Govorio je o lokacijama nalazista fosila u Srbiji, sa osvrtom na literaturu koja je obuhvatila i lokalitete u bivsoj, velikoj Jugoslaviji.

Mala atrakcija veceri bio je prikaz dela Slavkove licne zbirke fosila uz detaljna objasnjena za svaki primerak i uz napomenu o lokalitetu nalazista. Za mnoge je bilo interesantno da cuju savete za lov na fosile, te opis opreme za istrazivanje.

Saznali smo i da je u prirpemi jedna posebna lokacija fosila. Nalazi se kod sela Senokos, Gornji Visok, na Staroj planini. Za ovu lokaciju ceka se jos samo dozvola nadleznog drzavnog organa.

 

 **** 09.08.2012.godine****

Danas selo Senokos slavi seosku slavu Sveti velikomucenik Pantalejmon.

****15.06.2012.godine****

STAR projekat (Projekat reforme poljoprivrede u tranziciji) u Pirotu je produzen do kraja septembra 2012. cime je Ministarstvu poljoprivrede, trgovine, sumarstva i vodoprivrede omoguceno ugovaranje i relizacija planiranih infrastrukturnih projekata u Gostusi (rehabilitacija puta Belski krst - Gostusa, izgradnja mosta preko Gostuskog potoka na ulazu u selo Gostusa) i Senokosu (rehabilitacija putnog pravca Kamenica - Senokos), navedeno je na sajtu opstine Pirot.

 

Vrednost ovih radova je oko 800.000 EUR. Osim navedenih, u toku je realizacija i zapcetih projekata koji se finansiraju iz STAR projekta. U Dojkincima je u toku izgradnja mosta, uredjenje platoa za kontejnere i prilaznog puta, javni WC u centru sela i uredjenje skolskog dvorista, uredjenje planinarsko turistiskih staza Dojkinci 1 i 2, dok se u Senokosu se gradi Planinarski dom i vodovod, planinarsko turisticka staza Senokos 1 i 2 i u Gornjem Krivodolu Univerzitetska nastavna baza za planinsko stocarstvo.

 

 

**** 07.04.2012.godine****

                                                                      Tender

  U  Ministarstvu poljoprivrede trgovine sumarstva i vodoprivrede OBJAVLJEN TENDER ZA NABAVKU RADOVA NA INVESTICIONOM ODRZAVANJU LOKALNOG PUTA SENOKOS- KAMENICA I IZGRADNJE SEPTICKE JAME U SELU SENOKOS.

 

 **** 05.03.2012.godine****

                                                                      Vodovod

-Iz opstine Dimitrovgrad obecali rekonstrukciju vodovoda i prikljucenje novih korisnika na mrezu u selu Senokos.

**** 05.03.2012.godine****

                                                     Napokon asfaltiranje puta

-Opstina Dimitrovgrad obecala da ce asfaltirati put od sela Izatovci do sela  Senokos.

 -------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 ***02.09.2011.godine*** Selo Senokos

Blokada puta

Mestani Senokosa nastavili su danas protest blokadom ulaza u selo sa zahtevom da se popravi put ciju popravku traze 40 godina, i da bude rekonstruisan vodovod.

Predsednik Saveta Mesne zajednice Ivan Najdenov rekao je da se pethodnih deset dana, koliko traje blokada, na smenu menja po cetvoro mestana koji ne dozvoljavaju prolaze kamionima koji prevoze drva za ogrev.

Vasko Todorov, koji zivi u Kragujevcu i povremeno je u selu, rekao je da je Mesna zajednica zbog loseg puta i problema u vodosnabdevanju slala pisma na brojne adrese, ali je najbrzi i konkretni odgovor stigao od predsednika Evropske komisije Zozea Manuela Baroza.

"Pisali smo ministrima Dinkicu i Mrkonjicu, ali posto odgovora nije bilo poslali smo pismo premijeru Mirku Cvetkovicu koji nas je obavestio da je nas zahtev prosledio ministarstvima zivotne sredine i infrastrukture. Cekali smo odgovor tih nadleznih ministarstava koji nije stigao", rekao je Todorov.

Onda su pisali i predsedniku Srbije Borisu Tadicu i kancelariji predsednika Srbije, ali da takodje nije bilo odgovora.

"Posto, osim premijera, drugih odgovora na nasa pisma nadleznih iz Srbije nije bilo, Mesna zajednica je poslala pismo Zozeu Manuelu Barozu. Odgovor iz Brisela je poslat 3. avgusta, a dobili smo ga 12. avgusta", rekao je Todorov.

On je kazao da ih je Barozo uputio da projektnu dokumentaciju dostave fondovima Evropske unije.

U selu zivi oko 50 mestana starijih od 60 godina. Selo pripada dimitrovgradskoj opstini i od Dimitrovgrada je udaljeno 37 kilometara.

Predsednik opstine Dimitrovgrad Veselin Velickov rekao je da je opstina upoznata sa problemom i da podz?ava opravdane zahteve mestana Senokosa.

"Vrednost investicije je oko 25.000 evra i ura?ena je projektna dokumentacija", rekao je Velickov.

 ------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

  Mesna zajednica ^ Senokos^ donela odluku o prikupljanju sredstava za odrzavanje vodovoda.Iznos je 500,00 dinara po domacinstvu.

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------